Biografie

Passie wordt beroep

“Door te zingen kun je verhalen vertellen, ontroeren, troosten en inspireren. Kortom iets teweeg brengen dat dieper gaat dan in woorden uit te drukken is.
Ik wil muziek vertolken op een persoonlijke en authentieke manier en met respect voor de dichter en de componist.”

Mirjam Zantinga

Mirjam begon op haar 13e met het nemen van zanglessen bij o.a. sopraan Martine Salomons
In juni 2007 auditeerde ze bij het conservatorium in Zwolle, waar ze, tot haar afstuderen op 31 januari 2012, les kreeg van Riekje Bakker.
Daarna heeft Mirjam les gehad van o.a. Roberta Alexander en Helena Rasker.

Studiejaren
Mirjam heeft tijdens haar studie aan verschillende projecten deelgenomen. In maart 2009 deed ze mee aan het project ‘De jonge Matthäus’ in samenwerking met het Residentie Orkest in Den Haag. Een jaar later participeerde ze in een project in samenwerking met het Roder Jongenskoor. Ook werkte zij diverse keren mee aan Yo Opera te Utrecht.
Mirjam vormde tijdens haar studie een ensemble met sopraan Marianne Klaassen, tenor Gevorg Hakobjan en pianiste Laura ten Brink. Op hun repertoire stond ondermeer de liederencyclus ‘From Jewish Folk Poetry’ van Shostakovitch. Ook werkte zij regelmatig samen met pianiste Philine Coops. En gaf ze samen met sopraan Simone Bekkering en sopraan Esther Ree en pianisten Riëtte Olthof en Philine Coops een concert bij de Stichting Vrienden van het Lied te Hattem.

Repertoire
Mirjam heeft veel affiniteit met repertoire uit de Romantische periode. Met name werken van Tchaikovsky, Schubert, Berlioz, Bizet, Brahms, Strauss en Wagner staan op haar repertoire. Maar ook werken van Monteverdi, Mozart en Handel passen haar.
Naast klassiek zingt Mirjam ook graag andere genres zoals soul, pop, musical en jazz.

Masterclass en zangles
Mirjam volgde masterclasses bij onder andere Ernst Daniël Smid, Joke de Kruijf, Annette Kleine, Marion van den Akker, Henk Smit, Johannette Zomer, Irene Maessen, Maribeth Bunch Dayme en Barbara Hannigan. Ook volgde Mirjam in mei 2013 de Estill Voice Training System cursussen level 1 & 2 bij Alberto ter Doest in Antwerpen. Voor meer informatie zie: EVTS
Sinds januari 2011 heeft ze een eigen zanglespraktijk die sinds september 2015 gevestigd is in Noord-Holland.